Så går det till

SÅ GÅR DET TILL

Musten blir bara så bra som kvalitén på äpplena du lämnar in!


1.Samla ihop/ plocka äpplen

De äpplen som lämpas sig bäst för mustning är fasta saftiga sorter. Mjöliga sorter fungerar dåligt då de sätter igen pressen. Äpplet skall vara moget, detta ser du om du skär itu äpplet och tittar på kärnorna – de skall vara bruna. Det går bra att lämna in fallfrukt och den inte är skadad, men absolut inte fallfrukt från mark där det gått betesdjur.


Man får oftast bra resultat om man plockar äpplena direkt från trädet i kassar. Om de inte är fullt mogna kan de stå och eftermogna en vecka eller två i svalt utrymme.  Observera att detta är sortberoende, vissa sorter klarar inte att stå speciellt länge.


 Några tips för att få äpplena att hålla fram till mustning:

  • Plocka hellre från träden än från marken. Fallfrukt blir oftast dålig snabbare.
  • Förvara så svalt som möjligt. I kall källare, eller på husets norrsida med en gammal matta över.
  • Titta över äpplena inför inlämning och rensa bort dåliga äpplen.
  • SMAKA på dina äpplen. Musten kommer smaka som dina äpplen, så kolla att de inte blivit övermogna.


För att få must av bara dina egna äpplen behöver du lämna in minst 3-4 fulla papperskassar med äpplen ( ca 50 kg).

Detta blir ca 25 liter must (beroende på äppelsort och mognadsgrad)


Om du inte kan få ihop 4 kassar kan du gå ihop med vänner och lämna tillsammans. Ofta blir musten bättre ju fler äppelsorter man blandar. Om du inte hittar någon att gå ihop med kan du kontakta mig så kan jag para ihop dina äpplen med annat mindre parti.


2.Lämna in äpplen

Inför varje mustningshelg kommer jag att ha öppet för inlämning någon kväll innan då du kommer hit och lämnar. Musteriet finns i källaren på Bomvevsvägen 12 i Stångby (intill Pågatågstationen).  OBS! Äpplen skall lämnas på husets baksida med ingång från Diamantvägen.


3.Mustning

Jag tar hand om dina äpplen och tvättar av dem och sorterar bort det som inte kan mustas. Därefter krossas äpplena i en fruktkross innan krossmassan läggs i äppelpressen. Den pressade råmusten förs sedan vidare till pastören där musten hettas upp till ca 82° C för att ta död på bakterier och mikroorganismer. Den varma musten tappas sedan direkt på bag in box förpackningar eller i flaska. Därefter är den klar att hämtas!


4.Hämtning

Du kommer få ett SMS av mig när din must är klar som berättar hur mycket must det blev och vad du skall betala samt när den kan hämtas. Musten skall betalas vid avhämtningen, antingen via Swish, kontanter eller med kort. .